Waarom het wachtwoord van uw router wijzigen raadzaam is

wachtwoord router wijzigen

Elke router voor thuisgebruik is standaard voorzien van een wachtwoord. Een wachtwoord dat doorgaans niet zomaar even te raden is. Dus waarom zou u dan de moeite nemen om het wachtwoord te wijzigen?

Bovendien staat op een sticker op de achterkant van de router, die u van internetaanbieders als Ziggo en KPN krijgt, het wachtwoord vermeld. Dat is wel zo handig als u een nieuw apparaat draadloos met uw thuisnetwerk wilt verbinden.

Wat er mis is met het standaard wachtwoord

Om een apparaat draadloos met uw thuisnetwerk te verbinden, hoeft u alleen maar de tekenreeksen die op de sticker vermeld staan, over te nemen op het apparaat dat u met uw thuisnetwerk wilt verbinden.

En wanneer u die lange en ingewikkelde tekenreeks op de router ziet, dan denkt u wellicht niet direct dat deze makkelijk te kraken zal zijn.

Helaas is niets minder waar. Iemand die zich perse toegang tot uw thuisnetwerk wil verschaffen, blijkt dat betrekkelijk eenvoudig voor elkaar te kunnen krijgen. Omdat de wachtwoorden waarmee de routers zijn beveiligd volgens een bepaald algoritme zijn opgebouwd.

En zodra dit algoritme bekend is, wordt het achterhalen van het wachtwoord ineens relatief eenvoudig.

Dit betekent overigens niet dat jan en alleman nu ineens zomaar in staat zijn, om uw draadloze thuisnetwerk te misbruiken. Om dat te kunnen, moet deze persoon toch nog steeds enige technische kennis hebben over computers en draadloze netwerken.

Maar daar zit misschien dan ook direct wel het echte probleem. Omdat het betekent dat, als een computertechneut moedwillig het wachtwoord van uw draadloze thuisnetwerk kraakt, hij naar alle waarschijnlijkheid iets wil doen via uw draadloze internetverbinding wat het daglicht niet kan verdagen.

Waarbij u dan vooral moet denken aan activiteiten op het internet, waarvan u en ik het erover eens zijn, dat de straf voor dit soort activiteiten niet hoog genoeg kan zijn.

Een heel vervelend gevolg hiervan zou kunnen zijn, dat u er ongewild bij betrokken raakt. Omdat deze smoezelige en soms misselijkmakende praktijken via uw draadloze internetverbinding hebben plaatsgevonden.

Alleen dat zou al reden genoeg moeten zijn, om de moeite te nemen, het wachtwoord te veranderen van de router die de draadloze internetverbinding in uw huis verzorgt.

Hoe u het wachtwoord van een router verandert

Van een router het wachtwoord veranderen is zo'n klusje dat ingewikkeld lijkt, en daarom vaak vooruitgeschoven wordt. Maar in de praktijk valt het wijzigen van een wachtwoord in een router reuze mee. En als u begrijpt waarom u het zou moeten doen, dan wordt het nut ervan ook duidelijk.

De doorsnee draadloze router die bij u in huis staat verzorgt allereerst de verbinding met internet. Maar daarnaast zorgt hetzelfde apparaat ervoor dat het uw computers, tablet-pc's en smartphones via datzelfde netwerk met elkaar kan verbinden. En bovendien dat binnen het netwerk dingen gedeeld kunnen worden. Zoals de internetverbinding, maar bijvoorbeeld ook een printer, en zelfs bestanden. En tevens heeft dit apparaat als taak, uw thuisnetwerk af te schermen tegen alles wat niets te zoeken heeft op uw thuisnetwerk.

Kortom, dat afzichtelijke witte, zwarte of grijze plastic doosje met al die groene knipperende, of brandende lampjes, doet meer dan u wellicht vermoedde.

Om dit alles te kunnen doen, wordt ieder apparaat dat op het thuisnetwerk is aangesloten automatisch voorzien van een zogenaamd netwerkadres. Een netwerkadres dat aan ieder apparaat in het netwerk bekend gemaakt kan worden.

Ook de router zelf beschikt over zo'n netwerkadres. Waarmee het mogelijk wordt om via een willekeurige computer in uw thuisnetwerk de router te benaderen.

Iemand die misbruik wil maken van uw draadloos netwerk zal van dit gegeven gebruik maken. En zal verbinding proberen te maken met uw draadloze netwerk. Zodra zijn computer verbinding heeft, wordt deze ook direct onderdeel van uw thuisnetwerk. Omdat hij van uw router automatisch ook een netwerkadres toegewezen krijgt.

Vanaf het moment dat de pc van de internetcrimineel een netwerkadres toegewezen heeft gekregen van uw router, heeft hij vrij spel op uw thuisnetwerk en kan hij gebruikmaken van alle gedeelde bronnen op dat netwerk, waaronder uw internetverbinding.

Uiteraard zit u daar niet op te wachten.

De manier waarop we een router moeten benaderen om het wachtwoord te veranderen, zou in eerste instantie een beetje vreemd aan kunnen doen. Omdat we voor het benaderen van een router hetzelfde soort programma gebruiken als waarmee we het internet opgaan. Namelijk een webbrowser, zoals Google Chrome, Safari of Internet Explorer.

In het nu volgende voorbeeld bij het wijzigen van het wachtwoord van een router, gebruiken we Google Chrome als webbrowser en veranderen we het wachtwoord in de KNP Experiabox V9. Het veranderen van het wachtwoord gaat in andere routers op een vergelijkbare wijze.

TIP 1: Verzin een goed wachtwoord voor de draadloze internetverbinding, voordat u inlogt op uw router.

TIP 2: Sluit de computer, waarmee u het wachtwoord gaat veranderen, op de router aan met een netwerkkabel. Een draadloze verbinding met uw router zal namelijk verbroken worden direct nadat u het wachtwoord hebt veranderd en opgeslagen. Iets wat u liever niet zou moeten willen.

Zodra u uw favoriete webbrowser hebt gestart, gaat u als volgt te werk:

  1. Typ in de adresbalk van uw webbrowser het netwerkadres: http://192.168.2.254, het netwerkadres van uw router.
  2. In uw webbrowser zal vervolgens de inlogpagina van uw router worden weergegeven. Wanneer u hier nooit eerder iets aan gewijzigd hebt, zal de Username zijn: Admin. Het invoervak Password zal leeg zijn. En u zult ook geen wachtwoord in hoeven voeren. Klik op de knop Login.
  3. wachtwoord toegang router
  4. Op de volgende pagina die in uw webbrowser getoond wordt, wordt u gevraagd een wachtwoord op te geven. Dit wachtwoord zal een volgende keer ingevoerd moeten worden om toegang te krijgen tot de instellingen van de router. Dit is dus het wachtwoord om toegang te krijgen tot de router, en daarmee nog niet het wachtwoord waarmee u uw draadloze internetverbinding beveiligt.
  5. Een volgende pagina zal nu door de router in de webbrowser worden weergegeven. Op deze pagina vindt u onder andere het tabblad Network. Klik hierop.
  6. Wederom wordt er een nieuwe pagina getoond in uw webbrowser. Nu met aan de linkerkant een kolom, waarin u op het onderdeel WLAN kunt klikken. Klik op de optie WLAN.
  7. Vervolgens zullen er meer opties voor het onderdeel WLAN worden weergegeven. Klik de optie Security.
  8. Nadat u op de optie Security geklikt hebt, zullen de gegevens voor de beveiliging van uw draadloze internetverbinding worden weergegeven. Waaronder ook het huidige wachtwoord, wat weergegeven staat in het invoervak: WPA Passphrase. Verander dit wachtwoord in het wachtwoord van uw keuze en klik vervolgens op de knop Submit.
  9. wachtwoord wifi router veranderen
  10. Vervolgens klikt u op de knop Logout bovenin het scherm. Het wachtwoord is nu in uw router voor de draadloze verbinding veranderd en opgeslagen in uw router.

Door het veranderen van het wachtwoord in de router, zullen alle apparaten die draadloos verbinding maken met de router niet langer verbonden zijn. Omdat deze apparaten, zoals smartphone en laptop, nog steeds gebruik proberen te maken van het oude wachtwoord om verbinding te maken met uw draadloze internetverbinding.

Op al uw apparaten zult u dus ook het nieuwe wachtwoord voor de draadloze internetverbinding moeten invoeren om weer via Wi-Fi verbinding te maken met internet via uw router.

Wat als ik het wachtwoord van mijn router kwijtraak?

Dat het wachtwoord, dat u nodig hebt om de computer draadloos met de router te verbinden, achterop uw router staat is wel handig. Omdat u dan niet bang hoeft te zijn dat u het kwijtraakt.

Want dat is waar: als u het wachtwoord voor de toegang tot uw router vergeet, dan kunt u er niets meer in veranderen. En als u het wachtwoord van de draadloze internetverbinding vergeet, dan kunt u geen gebruik meer maken van draadloos internet met een nieuw apparaat.

U zal die wachtwoorden dan ook ergens moeten opschrijven en veilig op moeten bergen. Want wellicht gebruikt u de wachtwoorden te weinig om ze te kunnen onthouden.

Mocht het onverhoopt toch gebeuren dat u de wachtwoorden van uw router kwijtraakt, dan betekent dat gelukkig niet dat u dan nooit geen toegang meer kunt krijgen tot uw router.

Want de meeste routers kunt u resetten door middel van een klein knopje achterop de router dat alleen met de punt van een pen of een opengevouwen paperclip ingedrukt kan worden. Vaak is de knop voorzien van het label: Reset.

Als u een router reset, dan wordt de router hersteld naar standaard instellingen. Wat onder andere betekent dat ook wachtwoorden terug gezet worden. Daarmee, kan na het resetten, het wachtwoord voor draadloos internet dat achterop de router staat weer gebruikt worden.

Het resetten van de router, zal na het indrukken van de reset-knop overigens al snel 30 minuten in beslag nemen. Heb dus wat geduld. Het resetten van de router is voltooid zodra alle lampjes die moeten branden en knipperen op de router, dat ook daadwerkelijk doen.

Let erop dat u ook na het resetten van uw router, wederom alle wachtwoorden zult moeten wijzigen in apparaten die draadloos verbinding maken met uw thuisnetwerk en internetverbinding.

Het feit dat u uw router altijd kunt resetten als er iets misgaat, maakt het wijzigen van het wachtwoord voor uw router en voor het draadloos verbinden nagenoeg risicoloos, en komt de veiligheid van uw draadloze thuisnetwerk zeker ten goede.

Meer leren over uw thuiscomputer?

Meld u gratis aan en ontvang wekelijks handige tips over de pc en andere thuiscomputers, software, internet en thuisnetwerk.


Artikelen die u mogelijk ook interesseren